Kieltäytyminen täydennyspalveluksesta

Täydennyspalveluksesta kieltäytymisestä seuraa oikeudenkäynti ja sakkorangaistus (tavallisesti noin 20 päiväsakkoa). Sakkojen maksaminen ei vapauta velvollisuudesta osallistua täydennyspalvelukseen – toisin sanoen ne maksettuasi sinut voidaan kutsua uudelleen. Uusi sakkorangaistus toisesta kieltäytymisestä rikkoisi kuitenkin oikeusjärjestelmään keskeisenä sisältyvää useampikertaisen rankaisemisen kieltoa. Tämän perusteella uudesta kieltäytymisestä ei tulisi saada rangaistusta.

Aseistakieltäytyjän asema sodan aikana koskee automaattisesti vain täydennyspalveluksen aloittaneita reservinkieltäytyjiä. Täydennyspalveluksesta kieltäytyvän tulisi siis saapua täydennyspalveluspaikkaan, kirjautua suorittamaan sitä ja kieltäytyä vasta kirjautumisen jälkeen, jotta vapautus armeijan palveluksesta on voimassa myös sodan aikana.

Mikäli suunnittelet täydennyspalveluksesta kieltäytymistä, suosittelemme että otat yhteyttä Aseistakieltäytyjäliittoon.

Neuvontaa ja lakiapua

Neuvontaa siviilipalveluksesta, totaalikieltäytymisestä, reservinkieltäytymisestä ja palveluksesta vapauttamisesta. Aseistakieltäytyjäliiton neuvonta numerossa 040-8362786, neuvonta@akl-web.fi.

Lakiasiainsihteeri Juha Keltti. 044-9508520, etunimi.sukunimi@akl-web.fi.